Ana Sayfa
Özel Dosyalar
İnsan ve Toplum
İz Bırakanlar
Faydalı Bilgiler
 
Kültür Sanat
Polemik
Sudoku Oyna
Sesli Kütüphane
İletişim
Hakkımızda
Ö. Çetin Engin
Saflık, tarife muhtaç...
İrfan Atasoy
İyiyim!..
Vehbi Abimizin yazıları
"O büyük günde buluşuncaya kadar sevenlere sabır, selamet;
Mahrum kalmışlara da insaf ve itidal dilerim..." - Vehbi Arvas
Dizi Süreleri Kısalacak mı?
03 Ocak 2011 Pazartesi | 01:04
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, dizi süreleri konusunda çalışma başlattıklarını belirterek, "Biz sadece yayıncıların sorunlarını, taleplerini dikkate alacak bir düzenlemeyi, sektör yapılanmasını önceleyen bir kuruluş değiliz. İzleyicinin taleplerine öncelik vermek zorundayız" dedi.

Prof. Dr. Davut Dursun, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, dizi sürelerinin uzunluğuyla ilgili sorulara yanıt verdi.

Televizyon dizilerinin içerikleri ve dizi süreleri konusunda 27 Aralık'ta İstanbul'da yayıncılarla toplantı yaptıklarını anlatan Dursun, Türkiye'de yaklaşık 100 yerli, 40 da yabancı dizi yayınlandığını, yabancı dizilerde sürenin Türk dizilerinde olduğu gibi abartılmadığını söyledi.

"Yurt Dışındaki Örnekler İnceleniyor"
Yurt dışında dizi sürelerinin nasıl belirlendiği, yayıncıların sürelere ilişkin nasıl bir tavır geliştirdiği yönünde Uluslararası İlişkiler Dairesi'nde çalışma başlattıklarını bildiren Dursun, "Durum netleşince, dizi süreleri konusunda ne yapabileceğimize yönelik bir örnek çıkacak önümüze. Oradaki düzenleyici kurulun bir düzenlemesi varsa, biz de ona göre bakacağız" diye konuştu.

Set Çalışanlarının Durumuna da Dikkat Çekti
Televizyon dizisi çalışanlarının bazılarının 8 saatin çok üzerinde görev yaptığını, bunların genelde sesçi, ışıkçı gibi set çalışanları olduğunu ifade eden Dursun, aldıkları ücretin de tatminkar olmadığını, az ücretle, kötü şartlarda, gece gündüz demeden çalıştıklarını belirtti.

Başrol Oynayanların Ücretlerindeki Paradoks
Dizilerde baş rolde oynayan ekibin piyasa koşullarında bölüm başına belli oranda ücret aldıklarını belirten Dursun, "Orada şöyle bir paradoks yaşanıyor. Bölümü 45-50 dakika tuttuğunuzda, bölüm başına bir oyuncu 30 bin lira alıyorsa, bu bölümün süresi 90 dakika olunca yine aynı parayı alıyor ve maliyet düşüyor. Dolayısıyla iki bölüm için 30 bin lira ücret almış oluyor. Bu yapımcı ve yayıncının işine geliyor, daha az ücretlendirmenin bir yönü. İşin bir boyutu bu" dedi.

Dizi sürelerinin normale çekilmesi için ücretlerin de makul seviyeye inmesi gerektiğine işaret eden Dursun, "Dizide oynayanlar ücretleri yüksek tuttuğunda yapımcı süreyi uzatmış oluyor. Süre uzayınca alt düzeyde bir set çalışanı, daha uzun çalışıyor ama ücretlerinde iyileştirme olmuyor. Bin, 1500 lira gibi mütevazı ücretlerle çalışıyorlar" diye konuştu.

"Reklam Süresini Uzatmak Yapılabilecek Birşey Değil"
Bazı yayıncıların, reklam uygulamaları dolayısıyla sürelerin uzatılmasına olumlu baktığına işaret eden Dursun, şöyle devam etti:

"Reklam sürelerinin uzatılması bizim açımızdan yapılabilecek bir şey değil. Biz 20 dakikada bir reklama girilebilir şeklindeki düzenlemeyi de '15 dakikaya çekiyoruz' diyemeyiz. Kanun bunu düzenlemiş bulunuyor. Daha da önemlisi bu konudaki düzenleme sadece kanundan kaynaklanmıyor, Türkiye'nin taraf olduğu Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi'nden kaynaklanıyor. Sözleşmede 20 dakikadan önce reklama girilemeyeceğine ilişkin hüküm var. Türkiye, kanunla yaptığı düzenlemeyi sözleşmeden alıntılayarak yapmıştır."

Seyirci de Şikayetçi
Yayıncılarla yaptıkları toplantıda dizilerin kısalması konusunun gündeme geldiğini bildiren Dursun, "Dizilerin uzunluğu özellikle izleyiciler tarafından çok şikayet ediliyor. Bu şikayeti yayıncılarla paylaştık. Ama oyunculardan bu anlamda bize ulaşan net bir şikayet yok. Set çalışanlarından dolaylı şikayetler ulaşıyor" dedi.

Dizilerin bu kadar uzun olmasının kendileri açısından da sorun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dursun, "İzleyicinin taleplerine öncelik vermek zorundayız. Yayıncılar yaptıkları yayınları izleyen kesimin de taleplerini dikkate almak zorunda" diye konuştu.

Kaynak: TRT

  kültür sanat kategorisindeki en yeni içerikler
- Türk sinemasını bekleyen büyük tehlike…
- Sinemeseverler Azalıyor mu?
- Kâbe'deki Osmanlı Revakları Yıkılmayacak...
- TGRT FM 19 Yaşına Girdi....
- Van seyahatim...
- Mona Lisa'nın sırrını çözecek mezar açıldı!
- Cannes Film Festivali Başlıyor!
- İstanbul Film Festivali Başlıyor
- Burhan Kuzu’dan Gündem Oluşturacak Kitap...
- Mesir Festivali Başladı
- 3500 Vakıf Eseri Restore Edildi...
- Vizyona 6 Film Girdi...
- Oscar'a "Zoraki Kral" Damgası...
- Washington'da Osmanlı İzleri...
- Tarihî bir mevlid...
- 2010 Oscar adayları belli oldu...
- Vizyonda Bu Hafta...
- "Muhteşem" Tepki...
- Altın Küre'de "Sosyal Ağ" Damgası...
- "Muhteşem Yüzyıl"a Rekor Şikayet
- Necati Cumalı'nın bilinmeyen şiiri!..
- Mahmut hoca taburcu oldu!..
- Dizi Süreleri Kısalacak mı?
- S. Ahmet Arvasi dualarla anıldı...
- Ulucanlar İşkence Müzesi Oldu...
- Bu kategoridekileri listele
   
SaatliMaarif.com
Sınırı çizilen her özgürlük tanımı kalemimizin mürekkebidir....
Bir Derinev Yapımı