 MESLEĞİ CANLANDIRMAK İSTİYORUM Ebru sanatıyla ilgili Fuat Başar, Timuçin Tanaslan, Menderes Karcı gibi hocalardan ders ve yardım aldığını belirten Cumali Usta, "Yok olmaya yüz tutmuş bastonculuk sanatını tekrar canlandırmak istiyorum" diye konuştu.
İnsanlar için çoğu zaman bir dayanak ya da bir aksesuar olan bastona sanatsal bir boyut kazandıran Adilcevazlı Cumali Birol, baba mesleği olan bastonculuğu ebru sanatıyla buluşturdu. Türkiye'de ilk defa uygulanan ebrulu baston yurt içinden ve yurt dışından gösterileri için davet alıyor. Ebrulu bastonun ustası Cumali Usta, Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenecek Türk Kültür Festivali'ne davet edildi. Bitlis'in Adilcevaz ilçesinden ilçenin ismiyle meşhur ceviz ağacından yaptığı bastonları internet aracılığıyla ilk defa yurt dışına satma unvanını elde eden Cumali Birol, 2004 yılı İhracatın Yıldızları listesine girdi.
GUINNES'E ADAY OLDU Birol, Kültür Bakanlığı'nın yanı sıra birçok kamu kurum, kuruluş ve kültür faaliyetlerinde bulunan dernekler tarafından da ödüle layık görüldü. Dünyanın en hafif bastonunu üreterek Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmek için müracaatta da bulunan Cumali Usta, "Ebru sanatını öğrenmek için yoğun bir çaba gösterdim. Çok sayıda denemeler yaptım. Ebru sanatının üstatlarından olumlu tepkiler alınca devam etme kararı aldım. Ebru, doğu illerinde fazla yaygın değil bu vesileyle ebru sanatını yaymak ve bu sanatı insanlara anlatmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.
|